Food Science and Technology Abstracts

A Food Science and Technology Abstracts (FSTA) 40 nyelven körülbelül 4600 sorozat jellegű kiadványból, folyóiratokból, szabványokból, jogszabályokból, szabadalmakból, könyvekből, tudományos dolgozatokból és konferencia kiadványokból gyűjti az anyagát. A mezőgazdasági, állattenyésztési, és állatorvosi témákat csak akkor veszi figyelembe, ha összefüggenek az élelmiszerek minőségével. Rekordjainak száma több mint 970 ezer, amely évente több mint 40 ezerrel növekszik.

Az FSTA referáló folyóirat formájában 1969-től létezik, előállítója az IFIS: International Food Information Service (Reading, Anglia), egy nemzetközi, non-profit intézmény. A Food Science and Technology Abstracts (FSTA) 40 nyelven körülbelül 4600 sorozat jellegű kiadványból, folyóiratokból, szabványokból, jogszabályokból, szabadalmakból, könyvekből, tudományos dolgozatokból és konferencia kiadványokból gyűjti az anyagát. A mezőgazdasági, állattenyésztési, és állatorvosi témákat csak akkor veszi figyelembe, ha összefüggenek az élelmiszerek minőségével. Rekordjainak száma több mint 970 ezer, amely évente több mint 40 ezerrel növekszik. Az adatbázis az élelmiszerekre vonatkozó nemzetközi szakirodalmat dolgozza fel. Ismerteti az élelmiszerekkel kapcsolatos tudományos irodalmat, az élelmiszeripari termékeket és folyamatokat, feltárja a témához tartozó alaptudományokat, valamint a gazdasági és jogi vonatkozásokat is. Az FSTA a világ különböző helyein megjelenő folyóiratot kísér figyelemmel, emellett konferencia-kiadványokat, kutatási jelentéseket, szabványokat, szabadalmakat és könyveket, disszertációkat referál. A keresést tezaurusz segíti. A rekordoknak több mint 10%-a szabadalomról tudósít. A szabványokat mintegy 40 országból, valamint az Európai Közösségből figyeli. A rekordok 99%-a tartalmaz angol nyelvű összefoglalót. Az FSTA rekordjait kódok segítségével osztályozzák, pl. „A” Basic food science (Élelmiszeripari kutatás), ” B” Food microbiology and biotechnology (Mikrobiológia és biotechnológia), „C” Food hygiene and toxicology (Élelmiszerhigiénia, mérgezések). Mezőkódok pl. AB abstract, TI title. Néhány mezőt csak szabadalmak esetében töltenek ki, pl. PA Patent Assignee. A szabadalmat benyújtó cég vagy személy neve.

Letölthető anyagok
További hírek

Az Art & Architecture Complete adatbázis az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által elnyert TÁMOP 4.2.5. keretén belül érhető el az igénylő intézmények számára. Az adatbázis főbb témakörei: régiségek, művészet és művészettörténet, lakberendezés, kerttervezés, építészet.

A Food Science and Technology Abstracts (FSTA) 40 nyelven körülbelül 4600 sorozat jellegű kiadványból, folyóiratokból, szabványokból, jogszabályokból, szabadalmakból, könyvekből, tudományos dolgozatokból és konferencia kiadványokból gyűjti az anyagát. A mezőgazdasági, állattenyésztési, és állatorvosi témákat csak akkor veszi figyelembe, ha összefüggenek az élelmiszerek minőségével. Rekordjainak száma több mint 970 ezer, amely évente több mint 40 ezerrel növekszik.

A CAB bibliográfiai adatbázis, mezőgazdaság referáló szolgáltatásaként 1932-ben indult, jelenleg a neve Centre of Agriculture and Biosciences International (CABI). Az adatbázisban az alkalmazott élettudományokról (növénytudomány, állattudomány, egészség, parazitológia, ökológia, erdészet, földtudomány, élelmiszertudomány és termékek, mezőgazdasági közgazdaságtan, biotechnológia, mezőgazdasági mérnöki tudományok, szabadidő és turizmus stb.) tájékozódhat az érdeklődő. A rekordok száma több mint 4,5 millió, éves gyarapodása közel 160 ezer.