2008. december 19. - EISZ
Az EISZ Program 2009-ben

Tisztelt Felhasználók!

A 2009-as évben zajlott/zajlik le az átmenet az EISZ Program életében. Az EISZ Bizottság, ill. az Iroda valamint az intézmények könyvtárvezetői és kapcsolattartói intenzíven dolgoztak és dolgoznak a 2009-es EISZ Nemzeti Konzorcium megszervezésén és tartalommal való feltöltésén.

A felhasználók számára különösebb változások nélkül létrejött az EISZ Konzorcium, hivatalosan 2009. április 21-én, ezzel a program átalakult az eddiginél szélesebb kört felölelő konzorciummá.

A felhasználókat érintő legfontosabb változás az, hogy csak az intézményük által igényelt és támogatott adatbázisokhoz férhetnek hozzá, mivel az EISZ keretein belül elérhető adatbázisok előfizetési díjához a tagintézményeknek önrésszel kell hozzájárulniuk. Az intézmények által igényelt adatbázisok a csatolt fájlban tekinthetőek meg.

A finanszírozó intézmények – az OKM, MTA és az NKTH – továbbra is központi támogatás illetve részben pályázat formájában finanszírozzák a programot, azonban a tárgyalások, szerződéskötések elhúzódása miatt csúszással zajlott le a szervezési folyamat.

A már megszokott Web of Science, ScienceDirect, SpringerLink, Akadémiai szótárcsomag illetve Akadémiai folyóiratgyűjtemény folyamatosan elérhető volt az igénylő tagok számára.

A Scriptum szakszótárak, valamint a Tesztre készen szolgáltatások a továbbiakban is elérhetőek lesznek azoknak az intézményeknek, akik eddig is használhatták, ugyanis ezeket az EISZ korábban örökáron megvásárolta. A Lecture Notes in Computer Science-t 2009-re már nem szereztük be. Az eddig vásárolt tartalmak (1997-2008) továbbra is hozzáférhetőek korábbi előfizetői részére.

A Nature folyóiratcsomag, illetve a Science Magazin linkje már most megtalálható a honlapon az előfizető intézmények felhasználói számára.

2009. október 1-től változások lesznek a honlapon, illetve a honlap mögött. Ennek lényege az lesz, hogy a hazai adatbázisokon és szótárcsomagokon kívül a további adatbázisok közvetlenül lesznek elérhetőek, proxy szerver közvetítése nélkül. További, jelen konzorciumi keretek közt újonnan megvásárolt adatbázisok is felkerülnek majd ettől az időponttól a honlapra, miután befejeztük az ezekre vonatkozó szerződéskötési folyamatokat, melyek túlnyomó többsége a közeljövőben megtörténik.

Ezek az alábbiak:

  • ACM Digital Library
  • Cab Abstract, FSTA, Zoological Records
  • Econlit
  • Grove Music Online
  • MathSciNet
  • MLA + LRC
  • PsycINFO
  • Reaxys
  • The Grove Dictionary of Art (Grove Art Online)

Üdvözlettel:
EISZ Iroda

További hírek
2012. február 29.
Az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) portálja az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által elnyert TÁMOP-4.2.5-09/1-2010-0002 pályázat keretében impozáns külalakkal, egyszerűsödött belépési lehetőséggel, könnyebb kezelhetőséggel várja régi és új felhasználóit.
2011. szeptember 13.
Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. az EBSCO Information Services közreműködésével tisztelettel meghívja Önöket az IEEE ASPP adatbázis három helyszínen zajló felhasználói tréningjére.
2010. január 7.
Az EISZ Program 2010-ben
Arcanum Magyarország vezető tartalomszolgáltatója
Digitális Tankönyvtár felsőoktatási tankönyvek egyetemi jegyzetek folyóiratcikkek elektronikusan
Layout:hu-HU:mtakBanner