2008. december 19. - EISZ
Az EISZ Program 2009-ben

Tisztelt Felhasználók!

A 2009-as évben zajlott/zajlik le az átmenet az EISZ Program életében. Az EISZ Bizottság, ill. az Iroda valamint az intézmények könyvtárvezetői és kapcsolattartói intenzíven dolgoztak és dolgoznak a 2009-es EISZ Nemzeti Konzorcium megszervezésén és tartalommal való feltöltésén.

A felhasználók számára különösebb változások nélkül létrejött az EISZ Konzorcium, hivatalosan 2009. április 21-én, ezzel a program átalakult az eddiginél szélesebb kört felölelő konzorciummá.

A felhasználókat érintő legfontosabb változás az, hogy csak az intézményük által igényelt és támogatott adatbázisokhoz férhetnek hozzá, mivel az EISZ keretein belül elérhető adatbázisok előfizetési díjához a tagintézményeknek önrésszel kell hozzájárulniuk. Az intézmények által igényelt adatbázisok a csatolt fájlban tekinthetőek meg.

A finanszírozó intézmények – az OKM, MTA és az NKTH – továbbra is központi támogatás illetve részben pályázat formájában finanszírozzák a programot, azonban a tárgyalások, szerződéskötések elhúzódása miatt csúszással zajlott le a szervezési folyamat.

A már megszokott Web of Science, ScienceDirect, SpringerLink, Akadémiai szótárcsomag illetve Akadémiai folyóiratgyűjtemény folyamatosan elérhető volt az igénylő tagok számára.

A Scriptum szakszótárak, valamint a Tesztre készen szolgáltatások a továbbiakban is elérhetőek lesznek azoknak az intézményeknek, akik eddig is használhatták, ugyanis ezeket az EISZ korábban örökáron megvásárolta. A Lecture Notes in Computer Science-t 2009-re már nem szereztük be. Az eddig vásárolt tartalmak (1997-2008) továbbra is hozzáférhetőek korábbi előfizetői részére.

A Nature folyóiratcsomag, illetve a Science Magazin linkje már most megtalálható a honlapon az előfizető intézmények felhasználói számára.

2009. október 1-től változások lesznek a honlapon, illetve a honlap mögött. Ennek lényege az lesz, hogy a hazai adatbázisokon és szótárcsomagokon kívül a további adatbázisok közvetlenül lesznek elérhetőek, proxy szerver közvetítése nélkül. További, jelen konzorciumi keretek közt újonnan megvásárolt adatbázisok is felkerülnek majd ettől az időponttól a honlapra, miután befejeztük az ezekre vonatkozó szerződéskötési folyamatokat, melyek túlnyomó többsége a közeljövőben megtörténik.

Ezek az alábbiak:

  • ACM Digital Library
  • Cab Abstract, FSTA, Zoological Records
  • Econlit
  • Grove Music Online
  • MathSciNet
  • MLA + LRC
  • PsycINFO
  • Reaxys
  • The Grove Dictionary of Art (Grove Art Online)

Üdvözlettel:
EISZ Iroda

További hírek
2011. november 22.

Az idén 10 éves az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Alapprogram (továbbiakban: EISZ). Az EISZ biztosítja a felsőoktatási intézmények, a Magyar Tudományos Akadémia, számos könyvtár, közgyűjtemény, országos hatókörű kórház, minisztériumi háttérintézmény (pl. ÁNTSZ, Gabonakutató) és egyéb non-profit kutatóhely teljes szövegű tudományos adatbázisokkal, szakfolyóiratokkal, szakcikkekkel való ellátását központi beszerzés, nemzeti licence keretében.

2012. március 14.
Az új portálon egyelőre nem szükséges a regisztráció és a belépés az adatbázisok használatához.
2012. augusztus 10.
Az IEEE ASPP adatbázisokhoz való hozzáférés 2012. augusztus 14-én lejár.
Arcanum Magyarország vezető tartalomszolgáltatója
Digitális Tankönyvtár felsőoktatási tankönyvek egyetemi jegyzetek folyóiratcikkek elektronikusan
Layout:hu-HU:mtakBanner