2013. május 27. - EISZ

Az Elsevier B.V. 2000-ben kezdte meg a tulajdonában levő folyóiratok digitalizálását. Az Elsevier Backfiles on ScienceDirect így mára a világ legjelentősebb tudományos folyóirat archívumává vált, s több mint 7 millió, 1995 előtti cikket tartalmaz. Az adatbázist az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a TÁMOP-4.2.5-B-11/1-2011-0001 projekt keretében szerezte be és bocsátja rendelkezésre a védelmi idő teljes tartalmára.

A hozzáférést az Elsevier B.V. a www.sciencedirect.com oldalán biztosítja, intézményi IP cím alapon. A felhasználók számára a cikkek PDF formátumban, teljes szöveggel állnak rendelkezésre, melyek letölthetők akár a keresési eredményekből, akár a cikk egyedi oldaláról. Ha tartozik a cikkhez absztrakt, az elérhető HTML-ben. A ScienceDirect keresőjével lehet keresni, böngészni az egész oldalon, de akár a cikkek szövegében is. Az oldalról át lehet ugrani más Elsevier cikkre, vagy más kiadók cikkeire is a CrossRef-en keresztül. A kiadó minden idézett cikkhez biztosítja a Scopus idézettségi adatait. A ScienceDirect megfelel az OpenURL 1.0 protokollnak, és olyan linkfeloldóval dolgozik, mint például a LinkFinderPlus, vagy az SFX, így közvetlenül lehet a ScienceDirectből más forrásokhoz is kapcsolódni, ha ezeket a forrásokat az adott könyvtár birtokolja. Természetesen a felhasználók kinyomtathatnak egyedi tételeket vagy elektronikus másolatot készíthetnek róluk, melyet saját használatra tárolhatnak. A folyóiratokra mutató linkeket beépíthetik saját intranetes és internetes weboldalukba, elektronikus tananyagaikba, kurzusmenedzsment rendszereikbe, oktatói honlapjaikba a szerzői jog ide vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően.

Keresés:

  • a gyorskeresés lehetséges kulcsszavakkal, szerző neve, folyóirat címe, adott kötet-, lap-, oldalszám segítségével, vagy lehet idézetre keresni;
  • összetett keresés esetében lehetséges a Boole-féle keresés egyszerre több tématerületen, meghatározott típusú tartalmakban, vagy csak az előfizetett tartalmakban;
  • szakértői keresésben lehetséges keresőprofilok létrehozása Boole-logikai szintaxissal, közelség-operátorokkal és Joker karakterekkel, több területen egyidejűleg, kereső kifejezések prioritási sorrendbe állításával.

Az egyes objektumok metaadat szerkezete:

  • folyóiratcím, ISSN
  • cikkadatok (cím, évfolyam, lapszám, oldal, év, DOI)
  • szerző neve, intézménye
  • absztrakt
  • a tartalomhoz kapcsolódó hivatkozások (Scopus)

Az adatbázis az alábbi tudományágak folyóiratait tartalmazza:

Mezőgazdasági és biológiai tudományok

Biokémia, genetika és molekuláris biológia

Üzleti tudományok, menedzsment és számvitel

Cell folyóiratcsalád

Kémia

Számítástudomány

Döntéstudományok

Föld és bolygótudományok

Gazdaságtudomány, ökonometria és pénzügyi ismeretek

Energiaügy

Műszaki és technológiai tudományok

Környezettudomány

FEBS Letters

Részecskefizika / nukleáris fizika és csillagászat

Immunológiai és mikrobiológia

The Lancet

Anyagtudományok

Matematika

Orvostudomány és fogorvoslás

Idegtudomány

Ápolástudomány és egészségügyi szakmák

Gyógyszertan, toxikológia és gyógyszeripar

Általános fizika

Pszichológia

Társadalomtudományok

Állatorvos-tudomány és gyógyászat

Elsevier Urban & Fischer Folyóirat-archívum: Immunológia és mikrobiológia

Elsevier Urban & Fischer Folyóirat-archívum: Orvostudomány

Elsevier Urban & Fischer Folyóirat-archívum: Biokémia

Az Elsevier Backfiles gyűjteményről további érdekességeket olvashat a Digitális Tankönyvtár oldalán.

További hírek
2015. március 24.

Az angol nyelvű előadások a tudományos folyóiratokban való megjelenéshez nyújtanak hasznos gyakorlati ismereteket a szerzőknek és a leendő szerzőknek.

2012. február 29.
Az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) portálja az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által elnyert TÁMOP-4.2.5-09/1-2010-0002 pályázat keretében impozáns külalakkal, egyszerűsödött belépési lehetőséggel, könnyebb kezelhetőséggel várja régi és új felhasználóit.
2011. november 22.

Az idén 10 éves az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Alapprogram (továbbiakban: EISZ). Az EISZ biztosítja a felsőoktatási intézmények, a Magyar Tudományos Akadémia, számos könyvtár, közgyűjtemény, országos hatókörű kórház, minisztériumi háttérintézmény (pl. ÁNTSZ, Gabonakutató) és egyéb non-profit kutatóhely teljes szövegű tudományos adatbázisokkal, szakfolyóiratokkal, szakcikkekkel való ellátását központi beszerzés, nemzeti licence keretében.

Arcanum Magyarország vezető tartalomszolgáltatója
Digitális Tankönyvtár felsőoktatási tankönyvek egyetemi jegyzetek folyóiratcikkek elektronikusan
Layout:hu-HU:mtakBanner