2005. március 4. - EISZ
Bővülő források az elektronikus adatszolgáltatásra a felsőoktatásban

Budapest, 2005. február 24., csütörtök A tavalyi négyszázmillió forinttal szemben idén 860 millió forintot különítettek el az Elektronikus Információs Adatszolgáltatásra (EISZ) a felsőoktatásban - közölte Magyar Bálint egy konferencián csütörtökön Budapesten. Az oktatási miniszter felidézte, hogy az EISZ Nemzeti Program keretében elérhető adatbázisok használata 2002-2004 között közel négyszeresére emelkedett.

Tavaly az év eleji 30 ezres regisztrált felhasználói létszám év végére 40 ezerre emelkedett, melynek 60%-a hallgató. A nemzetközi tudományos kutatói adatbázisok és a hazai tartalom 69 kijelölt felsőoktatási és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézményeiben hozzáférhetők. A program keretében egymilliárd forint értékben létesültek számítógépes laborok. Létrejött egy keret-megállapodás, amelynek alapján az Oktatási Minisztérium, az MTA, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal közösen finanszírozza az adatbázisokat.

A költségek növekedése miatt idén szükségessé válik a program finanszírozásába újabb intézményeket bevonni. Ennek oka, hogy az adatbázisok vásárlásánál, az EU-csatlakozás óta áfa-befizetési kötelezettség lépett életbe, amely 25 százalékkal megdrágítja a licencvásárlást, illetve uniós tagok révén a többi tagország számára kínált feltételekkel szerződnek a szolgáltatók Magyarországgal. A miniszter kitért arra, hogy átalakul a jövőben a könyvtárak funkciója, változnak az olvasási, információszerzési szokások. Rámutatott: a felsőoktatási intézmények versenyezni fognak az államilag finanszírozott és költségtérítéses hallgatókért egyaránt, s kínálatukba a kollégiumi ellátás, képzési feltételek mellett a könyvtári ellátottság is beletartozik majd.

A könyvtárfejlesztések kapcsán elmondta: jelenleg a Debreceni Egyetemen 1,4 milliárd forint értékben folyik beruházás, a Kaposvári Egyetemen 600 millió forint értékben, és a Veszprémi Egyetemen is bővítik a könyvtárakat 1,2 milliárd forintos beruházással.

(MTI cikke alapján)

További hírek
2012. február 28.
A Thomson Reuters elkészítette magyar nyelvű felületét ország-specifikus tartalmakkal.
2011. szeptember 9.
Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára az EBSCO Publishing közreműködésével tisztelettel meghívja Önöket az Art & Architecture Complete felhasználói tréningjére.
2010. augusztus 26.
2010. augusztus 28-án kilenc óra hosszban a fennakadások, leállások lehetnek a ScieneDirect szolgáltatásában.
Arcanum Magyarország vezető tartalomszolgáltatója
Digitális Tankönyvtár felsőoktatási tankönyvek egyetemi jegyzetek folyóiratcikkek elektronikusan
Layout:hu-HU:mtakBanner