SciVal Experts, a magyar kutatói adatbázis
2014. február 11. - EISZ

3000 magyar kutató kapcsolati hálóját, publikációit, életútját, kutatási szakterületeit tartalmazza az új adatbázis, amely adattartalmát a Scopus-ból, a lektorált szakirodalom legnagyobb absztrakt és citátum adatbázisából nyeri. Az SciVal Experts magyar kutatókat bemutató adatbázisa az Elsevier B. V. által kifejlesztett egyedülálló szoftver segítségével került kialakításra európai uniós forrásból.

Az adatbázis bárki számára szabadon elérhető a
URL-en keresztül.

A SciVal Experts lehetővé teszi, hogy a hazai tudományos közélet közvetlenül érintkezhessen a nemzetközi tudományos szféra naprakész kutatásaival, eredményeivel, nemzetközi és hazai együttműködési lehetőségeket tár fel a kutatók között. Az új eszköz meg tudja teremteni a hazai tudományos kutatások nemzetközi irányelvekbe való beágyazódását, illetve emelni tudja a magyar tudomány nemzetközi elismertségét és a felsőoktatás színvonalát.

A kutatói profilok kiválasztása az alábbi tudománymetriai szempontok alapján történt:
  1. Minden adat a Scopus adatbázisból származik, tehát elmondható, hogy a listán szereplő kutatók kiemelkedő teljesítményt nyújtanak szakterületükön, nemzetközi publikációk terén, de kizárólag azon publikációk figyelembe vétele volt lehetséges, amelyeket a Scopus indexel.
  2. Hirsch-index: kizárólag 6-os, vagy ezen érték feletti H-indexxel rendelkező kutatók kerültek fel a 3000-es listára
  3. ezen belül a publikációs indexek
  4. citációk száma határozta meg a listára felkerülő kutatók személyét.
A SciVal platform segítségével valamennyi kutató életútja, publikációi illetve kutatási eredményei nyomon követhetővé válnak. A kutatók számára feltárja az együttműködés lehetőségeit, megtalálhatóvá teszi számukra az azonos vagy kapcsolódó szakterületen dolgozó kollégákat. A kutatók számára és intézményük számára is rendelkezésre áll a kutatók publikációs előélete. További szakmai lehetőségeket nyújt a SciVal Experts Community-n keresztül, mely a SciVal megoldást alkalmazó intézetek világméretű szakmai közössége. (A SciVal Experts jelenleg 14 országban, 84 portált, és több, mint 116 ezer kutatói profilt tartalmaz, és ez a szám folyamatosan növekszik.)

Az ún. Elsevier Fingerprint Engine™ (kulcsszó/tárgyszó kötődés) technológia lehetővé teszi, hogy a kutatók kulcsszavak alapján is keressenek a lehetséges együttműködő partnerek között.

Előnyök az intézmények számára:
  • Feltárja a kutatói hálózatokat, a kiadói kapcsolatokat és a rejtett lehetőségeket a szervezeten belül és kívül.
  • Stratégiai tervezéshez kitűnő eszköz.
  • Az Elsevier Fingerprint Engine™ technológia új kutatási területek, trendek, kitörési pontok megtalálására nyújt lehetőséget intézményi szinten.
  • Az adatbázis tartalmazza a szervezetnél dolgozó kutatókra vonatkozó releváns információkat, amely eddig nagyon időigényes, manuális munkával volt csak elkészíthető, és frissítése is hasonló erőfeszítéseket igényelt.
  • A kutatók eredményei nagyobb nyilvánosságot kapnak: a kutatói profilok elérhetők a kutatói közösség és a nagyközönség számára is.
  • Az adatbázis hetente automatikusan frissül, valamint negyedévente manuális frissítésre is sor kerül. Így a kutatók számára és intézményük számára is rendelkezésre áll a kutatók publikációs előélete.

További információt az adatbázisról a letölthető anyagok között, valamint Digitális Tankönyvtár aktuális hírei között olvashat.

Az adatbázist az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a TÁMOP-4.2.5-B-11/1-2011-0001 Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása című kiemelt projekt keretében szerezte be és bocsátja rendelkezésre.
További hírek
2011. november 22.

Az idén 10 éves az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Alapprogram (továbbiakban: EISZ). Az EISZ biztosítja a felsőoktatási intézmények, a Magyar Tudományos Akadémia, számos könyvtár, közgyűjtemény, országos hatókörű kórház, minisztériumi háttérintézmény (pl. ÁNTSZ, Gabonakutató) és egyéb non-profit kutatóhely teljes szövegű tudományos adatbázisokkal, szakfolyóiratokkal, szakcikkekkel való ellátását központi beszerzés, nemzeti licence keretében.

2011. december 8.
Külföldi vendégelőadók részvételével ünnepeltük az Elektronikus Információszolgáltatás fennállásának 10. évfordulóját.
2015. március 24.

Az angol nyelvű előadások a tudományos folyóiratokban való megjelenéshez nyújtanak hasznos gyakorlati ismereteket a szerzőknek és a leendő szerzőknek.

Arcanum Magyarország vezető tartalomszolgáltatója
Digitális Tankönyvtár felsőoktatási tankönyvek egyetemi jegyzetek folyóiratcikkek elektronikusan
Layout:hu-HU:mtakBanner