2009. március 3. - EISZ

Trial a Web of Knowledge felületén agrártudományi adatbázisokhoz

Ezúton is örömmel értesítünk mindenkit, hogy 2009. április 10-ig a konzorcium Webof Science hozzáféréssel rendelkező tagjai számára ingyenes próbalehetőséget(trial) nyújt a Thomson Reuters a Web of Knowledge-ben található néhányadatbázishoz.

Ezek az adatbázisok ugyanazon a felületen találhatóak meg és kereshetőek,amelyen a Wos is található. Alapesetben belépés után az összes adatbázisbanegyszerre keresünk, amennyiben csak egyre szeretnénk szűkíteni a keresést pl.speciális, csak arra az adatbázisra jellemző lehetőségeket akarunk használni (pl.Wos-nél: citation report, cited reference search, author finder) , akkor azadatbázisválasztás (select a database) fülön belül választhatjuk ki a szükségesadatbázist, vagy a Wos esetén kiválaszthatjuk azonnal a hozzá tartozó fület.

Az április 10-ig kipróbálható adatbázisok a következők:

  1. BIOSIS Previews® (1969-jelen) Élettudományi, orvosbiológiai kutatások, pre-klinikai és kísérleti kutatások,metódusok, mérések, állatkísérletek és sok minden más adat található ebben azadatbázisban. Rekordokat tartalmaz folyóiratokból, szabadalmakból, könyvekből, találkozókanyagából.Precíz keresési lehetőség, MesH terminológia, CAS regisztrációs számok
  2. CABI: CAB Abstracts® and Global Health® (1973-jelen) A Centre of Agriculture and Biosciences International (CABI) adatbázisa. Amezőgazdasági, az állatorvos-tudományi és a kapcsolódó biológiai, gazdasági,kereskedelmi, jogi témákat figyeli. Anyagát 1973-ig visszamenőleg dolgozták felszámítógépes formában. A rekordok száma több, mint 4 millió, éves gyarapodása160 ezer. A szolgáltatás teljes egészében tartalmazza az Index Veterinarius, aVeterinary Bulletin és a többi CABI referáló folyóirat tartalmát. A szabadalmakat, anem világnyelven megjelenő nemzeti folyóiratokat, a jelentéseket és az ún. szürkeirodalmat is feldolgozza, ha van angol nyelvű összefoglalójuk.
  3. Food Science and Technology AbstractsTM (1969-present) Az FSTA 40 nyelven körülbelül 1800 kiadványt figyel, folyóiratokat, szabványokat,jogszabályokat, szabadalmakat, könyveket, szakdolgozatokat és konferenciakiadványokat az élelmiszertudománnyal, emberi táplálkozással kapcsolatban. Arekordoknak több, mint 10%-a szabadalomról tudósít, a rekordok 99%-a tartalmazangol nyelvű összefoglalót. A mezőgazdasági, állattenyésztési, és állatorvositémákat csak akkor veszi figyelembe, ha összefüggenek az élelmiszerekminőségével. Pl. peszticidek, állatorvosi gyógyszerek, mint maradékanyagok, azállatvágás körülményei, mint a hús minőségét befolyásoló tényezők, állatbetegségekhatása a tej, a tojás, a hús fogyaszthatóságára. Számítógépes és nyomtatottformában egyaránt megjelenik. Rekordjainak száma 550 ezer, évente 20 ezerrel növekszik.
  4. Zoological Record® (1978-present) A Zoological Record a világ legrégebbi folyamatosan működő adatbázisa az állatibiológia terén. A világ vezető rendszertani hivatkozási helyének tartják, 1864 óta azállatnevek nem hivatalos nyilvántartása. Témakörei felölelik az állati biológia mindenterületét a környezeti leírástól a rendszertanig és az állatorvosi tudományokig.
További hírek
2010. augusztus 26.
2010. augusztus 28-án kilenc óra hosszban a fennakadások, leállások lehetnek a ScieneDirect szolgáltatásában.
2011. november 22.

Az idén 10 éves az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Alapprogram (továbbiakban: EISZ). Az EISZ biztosítja a felsőoktatási intézmények, a Magyar Tudományos Akadémia, számos könyvtár, közgyűjtemény, országos hatókörű kórház, minisztériumi háttérintézmény (pl. ÁNTSZ, Gabonakutató) és egyéb non-profit kutatóhely teljes szövegű tudományos adatbázisokkal, szakfolyóiratokkal, szakcikkekkel való ellátását központi beszerzés, nemzeti licence keretében.

2011. december 8.
Külföldi vendégelőadók részvételével ünnepeltük az Elektronikus Információszolgáltatás fennállásának 10. évfordulóját.
Arcanum Magyarország vezető tartalomszolgáltatója
Digitális Tankönyvtár felsőoktatási tankönyvek egyetemi jegyzetek folyóiratcikkek elektronikusan
Layout:hu-HU:mtakBanner