2009. március 3. - EISZ

Trial a Web of Knowledge felületén agrártudományi adatbázisokhoz

Ezúton is örömmel értesítünk mindenkit, hogy 2009. április 10-ig a konzorcium Webof Science hozzáféréssel rendelkező tagjai számára ingyenes próbalehetőséget(trial) nyújt a Thomson Reuters a Web of Knowledge-ben található néhányadatbázishoz.

Ezek az adatbázisok ugyanazon a felületen találhatóak meg és kereshetőek,amelyen a Wos is található. Alapesetben belépés után az összes adatbázisbanegyszerre keresünk, amennyiben csak egyre szeretnénk szűkíteni a keresést pl.speciális, csak arra az adatbázisra jellemző lehetőségeket akarunk használni (pl.Wos-nél: citation report, cited reference search, author finder) , akkor azadatbázisválasztás (select a database) fülön belül választhatjuk ki a szükségesadatbázist, vagy a Wos esetén kiválaszthatjuk azonnal a hozzá tartozó fület.

Az április 10-ig kipróbálható adatbázisok a következők:

  1. BIOSIS Previews® (1969-jelen) Élettudományi, orvosbiológiai kutatások, pre-klinikai és kísérleti kutatások,metódusok, mérések, állatkísérletek és sok minden más adat található ebben azadatbázisban. Rekordokat tartalmaz folyóiratokból, szabadalmakból, könyvekből, találkozókanyagából.Precíz keresési lehetőség, MesH terminológia, CAS regisztrációs számok
  2. CABI: CAB Abstracts® and Global Health® (1973-jelen) A Centre of Agriculture and Biosciences International (CABI) adatbázisa. Amezőgazdasági, az állatorvos-tudományi és a kapcsolódó biológiai, gazdasági,kereskedelmi, jogi témákat figyeli. Anyagát 1973-ig visszamenőleg dolgozták felszámítógépes formában. A rekordok száma több, mint 4 millió, éves gyarapodása160 ezer. A szolgáltatás teljes egészében tartalmazza az Index Veterinarius, aVeterinary Bulletin és a többi CABI referáló folyóirat tartalmát. A szabadalmakat, anem világnyelven megjelenő nemzeti folyóiratokat, a jelentéseket és az ún. szürkeirodalmat is feldolgozza, ha van angol nyelvű összefoglalójuk.
  3. Food Science and Technology AbstractsTM (1969-present) Az FSTA 40 nyelven körülbelül 1800 kiadványt figyel, folyóiratokat, szabványokat,jogszabályokat, szabadalmakat, könyveket, szakdolgozatokat és konferenciakiadványokat az élelmiszertudománnyal, emberi táplálkozással kapcsolatban. Arekordoknak több, mint 10%-a szabadalomról tudósít, a rekordok 99%-a tartalmazangol nyelvű összefoglalót. A mezőgazdasági, állattenyésztési, és állatorvositémákat csak akkor veszi figyelembe, ha összefüggenek az élelmiszerekminőségével. Pl. peszticidek, állatorvosi gyógyszerek, mint maradékanyagok, azállatvágás körülményei, mint a hús minőségét befolyásoló tényezők, állatbetegségekhatása a tej, a tojás, a hús fogyaszthatóságára. Számítógépes és nyomtatottformában egyaránt megjelenik. Rekordjainak száma 550 ezer, évente 20 ezerrel növekszik.
  4. Zoological Record® (1978-present) A Zoological Record a világ legrégebbi folyamatosan működő adatbázisa az állatibiológia terén. A világ vezető rendszertani hivatkozási helyének tartják, 1864 óta azállatnevek nem hivatalos nyilvántartása. Témakörei felölelik az állati biológia mindenterületét a környezeti leírástól a rendszertanig és az állatorvosi tudományokig.
További hírek
2012. szeptember 14.

2012 szeptemberétől hozzáférhetővé válik a felsőoktatás és részben a tudományos kutatóhelyek számára az Elsevier SciVerse 1192 darab e-könyvet tartalmazó e-book könyvtára. A jogosult intézmények számára az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. biztosítja a hozzáférést.

2011. november 22.

Az idén 10 éves az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Alapprogram (továbbiakban: EISZ). Az EISZ biztosítja a felsőoktatási intézmények, a Magyar Tudományos Akadémia, számos könyvtár, közgyűjtemény, országos hatókörű kórház, minisztériumi háttérintézmény (pl. ÁNTSZ, Gabonakutató) és egyéb non-profit kutatóhely teljes szövegű tudományos adatbázisokkal, szakfolyóiratokkal, szakcikkekkel való ellátását központi beszerzés, nemzeti licence keretében.

2012. augusztus 10.
Az IEEE ASPP adatbázisokhoz való hozzáférés 2012. augusztus 14-én lejár.
Arcanum Magyarország vezető tartalomszolgáltatója
Digitális Tankönyvtár felsőoktatási tankönyvek egyetemi jegyzetek folyóiratcikkek elektronikusan
Layout:hu-HU:mtakBanner