2006. augusztus 25. - EISZ
Új funkciók az adatbázisokban

A nyáron több nagy külföldi adatbázison változtatások történtek, ezeket foglaljuk össze az alábbiakban:

 1. Augusztus 19-étől megváltozott felülettel érhető el az Elsevier teljeszöveges adatbázisa, a Science Direct. Az előző kivitel, ami az eredeti 1995-ös Science Direct-én alapult, alapos tesztelés után egy kifinomultabb felhasználói felületnek adta át a helyét, hogy még jobban szolgálhassa a tudományos munkát.
  Újdonságok:
  • Az új keresési lehetőség, a "gyorskeresés" (QuickSearch) kevesebb kattintással vezet el a keresett információhoz, mint eddig.
  • Az új funkció, az "előző műveletek" (Recent Actions) automatikusan kijelzi a 100 legfrissebb tevékenységét a Science Direct-en (előző belépésekből is) , automatikusan, mindenféle külön mentés nélkül. (Megj. : Ehhez a funkcióhoz regisztráció kell a Science Direct-hez, és be kell lépni az adatbázisba) További információkért tekintse meg az interaktív oktatást a következő címen: http://info.sciencedirect.com/using/# Kérdéseivel bátran forduljon könyvtárosához, hozzánk, vagy közvetlenül az Elsevier- hez: nlinfo@sciencedirect.com
 2. Ugyancsak augusztus 19-től változások történtek a Scopus-ban is a felhasználók visszajelzései alapján.
  • Megkönnyítendő a keresést a Scopus mostantól egyetlen cím alá egyesíti egy-egy forrás (Source Title) egyes változatait.
  • A felhasználók az összes adatmentési funkciót (nyomtatás, exportálás, e-mail, bibliográfia) egyetlen oldalról érhetik el ezentúl, az "Output" gombbal.
  • Hasonló dokumentumok (Related Documnets) a kivonatok és hivatkozások (Abstract + Refs) oldalról is kereshetők.
  • A hivatkozási lista (Citation Tracker) könnyebben elérhető.
  • A világhálón és a szabadalmak között bővültek a keresési lehetőségek. A részletes információk megtalálhatók a következő címen: www.info.scopus.com/summerrelease.
 3. A Scopus után a Web of Science-ben is létrehoztak szerzőkereső (Author Finder) funkciót, ami egy gyorsan, négy lépésben segít beazonosítani az egy adott szerző által publikált cikkeket ( A tudományterület és intézmény kiválasztásával). Másik fontos változás, hogy ha pontos kifejezésre keresünk, ezentúl használni kell az idézőjelet a Web of Science-ben is! Idézőjel nélkül ÉS (AND) kapcsolat van a keresőkifejezések között.
  Az adatbázis ezentúl támogatja az RSS-t is. Ez a keresési és hivatkozási értesítésekre is vonatkozik (search & citation alerts) Ehhez RSS olvasó és Wos regisztráció szükséges.
  Az új funkciókról 6 és fél perces oktatás tekinthető meg az alábbi címen: http://www.brainshark.com/thomsonscientific/woknewfeatures Üdvözlettel, EISZ Iroda

További hírek
2010. augusztus 26.
2010. augusztus 28-án kilenc óra hosszban a fennakadások, leállások lehetnek a ScieneDirect szolgáltatásában.
2011. szeptember 9.
Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára az EBSCO Publishing közreműködésével tisztelettel meghívja Önöket az Art & Architecture Complete felhasználói tréningjére.
2012. február 28.
A Thomson Reuters elkészítette magyar nyelvű felületét ország-specifikus tartalmakkal.
Arcanum Magyarország vezető tartalomszolgáltatója
Digitális Tankönyvtár felsőoktatási tankönyvek egyetemi jegyzetek folyóiratcikkek elektronikusan
Layout:hu-HU:mtakBanner