MLA-LRC

Az MLA International Bibliography több mint 2 millió bibliográfiai bejegyzésben folyóirat cikkek, könyvek, disszertációk és tudományos honlapok körében biztosít jó keresési lehetőséget. 1921-től napjainkig indexeli több tudományág szakirodalmát, például a nyelv és irodalom, nyelvészet, irodalomtudomány és kritika, néprajz, dráma területéről. A Literature Resource Center a világ leginkább naprakész, legátfogóbb és legmegbízhatóbb online irodalmi adatbázisa. Az adatbázis segíti az interdiszciplináris kutatást, a digitális szövegértést és a kritikai gondolkodás fejlesztését.

Eötvös Loránd Tudományegyetem

MTA Könyvtára

Országos Idegennyelvű Könyvtár

Szegedi Tudományegyetem

Debreceni Egyetem

MLA (Modern Language Association) International Bibliography

Az MLA International Bibliography több mint 2 millió bibliográfiai bejegyzésben folyóirat cikkek, könyvek, disszertációk és tudományos honlapok körében biztosít jó keresési lehetőséget. 1921-től napjainkig indexeli több tudományág szakirodalmát, például a nyelv és irodalom, nyelvészet, irodalomtudomány és kritika, néprajz, dráma területéről. A tartalmak az összes földrészhez kapcsolódnak, Afrikához, Ázsiához, Ausztráliához, Európához, Észak- és Dél-Amerikához. A Gale’s International Bibliography magába foglalja az MLA Thesaurus-t (Subject Guide) és a Modern Language Association’s Directory of Periodical-t is, melyek részletes információkat tartalmaznak több mint 6500 folyóiratról, melyek közül jelenleg 4400-at indexálnak a Bibliography-ban. A bejegyzések tartalmazzák a szerkesztői kontaktinformációkat, valamint a megjelenés gyakoriságára, példányszámra, előfizetési díjakra vonatkozó információkat is.

Az MLA Bibliography mint elektronikus adatbázis kerül terjesztésre, az elektronikus formátum minden aktuális bejegyzést tartalmaz, valamint az 1926 és 2008 között nyomtatott formában megjelent kiadványokat. Az adatbázis kereshető címek, szerzők, tárgyszavak, kiadás nyelve, a folyóirat címe és egyéb elemek szerint.

· Az MLA International Bibliography magába foglalja a MUSE és a JSTOR teljes szövegű cikkeihez a közvetlen URL-eket. (A teljes szöveg csak a MUSE és a JSTOR előfizetőinek érhető el.)

· Azok az előfizetők, akik a Gale-en keresztül fizetik elő az MLA International Bibliography-t, és előfizetnek a Literature Resource-ra is, közvetlen linken tudják elérni a citátumokból a teljes szöveget az adott adatbázisokban.

A Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary és az Encyclopedia of Literature külön díj nélkül elérhető.

Literature Resource Center

A Literature Resource Center a világ leginkább naprakész, legátfogóbb és legmegbízhatóbb online irodalmi adatbázisa. Az adatbázis segíti az interdiszciplináris kutatást, a digitális szövegértést és a kritikai gondolkodás fejlesztését.

A Literature Resource Center segíti az oktatást és a kutatást is az angol nyelv és irodalom, a világirodalom, a film, a színház, és általában a humántudományok területén.

Az adatbázis tartalma:

· Kritikai irodalom

o Több mint 75 000 kritikai esszé a Gale elismert irodalmi sorozataiból, mint például Contemporary Literary Criticism, Shakespearean Criticism, Short Story Criticism és mások

o A sorozatokban megjelenő új kiadványokkal folyamatosan bővülő tartalom.

o A szerkesztői elvek alapján válogatott anyag, biztosítva a kritikai irodalom kiegyensúlyozott és reprezentatív bemutatását.

o Az adatbázis tartalmaz könyv fejezeteket, naplókat, előadásokat, egyéb forrásokat, amelyek más formában nem elérhetők.

o Több mint 1 millió cikk több mint 450 teljes szövegű tudományos folyóiratból és irodalmi szemléből

o több ezer könyv-, színház- és filmkritika

o naponta bővített tartalom

o 2010-ben közel 100 új, teljes szövegű kiadvány

· Életrajzi információk

o Több mint 145000 szerzői életrajz díjnyertes kiadványokból, mint például a Contemporary Authors, Dictionary of Literary Biography vagy a Contemporary Literary Criticism – több mint 130000 szerző életrajzi és bibliográfiai adatai, minden korszakból és kontinensről

o Több mint 10000 interjú kortárs szerzőkkel

o Több mint 3000 kép a fontosabb szerzőkről

· Történelmi, társadalmi és kulturális vonatkozások

o A Dictionary of Literary Biography és Literature and Its Times és további hasonló művekből származó anyagok bemutatják az irodalmi alkotások és mozgalmak történelmi és társadalmi hátterét

o Több ezer, a művekhez és témakörökhöz kapcsolódó összefoglaló és magyarázat segít megérteni az irodalmi alkotásokat és mozgalmakat körülvevő szélesebb összefüggéseket

· Továbbá…

o Több mint 11200 válogatott link hiteles irodalmi honlapokhoz

o Több int 30000 teljes szövegű kortárs költemény, elbeszélés és színmű

o Merriam – Webster’s Encyclopedia of Literature és Collegiate Dictionary

A Literature Resource Center az „egyszerű, de gazdag” felhasználói tapasztalatokhoz úgy van megtervezve, hogy megfeleljen a könyvtárba járók sokféle igényének és keresési szokásainak.

· Könnyű és pontos találatok érhetők el a nyitó oldalról, mind szerzőre, címre vagy témára keresés esetén

· Többféle opció segítségével finomítható a keresés és böngészhetők az indexek

· „Tabulátoros” eredményekkel látható az irodalom tanulmányozásának útja

· További kutató munkára bátorít a kapcsolódó téma linkekkel, keresésekkel a forráskiadványokban, linkekkel ugyanazon szerző más publikációihoz.

· A Nyomtatás, Email, Letöltés, Citátum eszközök és Könyvjelző funkciók világosan és könnyen használhatók

Továbbfejlesztett eszközök a dokumentumok kezeléséhez

o A Citátum eszköz MLA vagy APA formátumban hozza létre a citátumokat, és támogatja a bibliográfiai szoftvereket, mint például az EndNote™, ProCite™, RefWorks™ és Reference Manager™.

o Fordító eszköz spanyol, francia, német, arab, lengyel, portugál, olasz, orosz, kínai, japán koreai nyelvekhez.

o A könyvjelző funkciólehetővé teszi, hogy pontos és állandó URL-t másoljunk vagy küldjünk emailben, amelyet közvetlenül lehet dokumentumban vagy egy könyvtár web oldalán használni.

Folyamatosan frissített

· A Gale Literature Publishing stábja biztosítja, hogy a főbb irodalmi hírek megjelenjenek a szerzők életrajzi adatai között 48 órán belül

· A Contemporary Authors bejegyzései és felülvizsgált bejegyzései rutinszerűen megjelennek a Literature Resource Center-ben 1 – 3 héttel a nyomtatott megjelenés előtt

· „Azonnali” bejegyzések az új szerzőkről a Literature Resource Center-ben hónapokkal a nyomtatott publikáció megjelenése előtt

· Teljes szövegű folyóirat cikkek napi felvétele, amint a kiadó lehetővé teszi – a Gale a lehető legkevesebb és legrövidebb tartalomkorlátozást alkalmazza a fő irodalmi adatbázisok között.

· A Dictionary of Literary Biography, a 10 irodalomkritikai sorozat és az egyetemi hallgatók sorozatainak címei havonta több alkalommal kerülnek be, az új nyomtatott változat megjelenését követően.

További hírek

A MathSciNet online adatbázis a Mathematical Reviews® és a Current Mathematical Publications anyagát teszi hozzáférhetővé. A Mathematical Reviews® a matematikai tudományok legátfogóbb adatbázisa (az MRDB); amelyet jelenleg már elektronikus formában tartanak fenn. Az MRDB-ben az információkat különböző formátumokban publikálják.

A Nature Publishing Group (NPG) kiadásában megjelenő folyóirat portfólió tartalmazza az 1869 óta megjelenő Nature folyóiratot, a 2010 Journal Citation Reports Science Edition (Thomson Reuters, 2011) adatai szerint a világ legnagyobb idézettséggel bíró interdiszciplináris lektorált folyóiratát. Impakt faktora 36,101.

Az adatbázis az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., TÁMOP 4.2.5. kiemelt projektjének köszönhetően érhető el. A SciFinder egy olyan kutatási eszköz, mely lehetővé teszi, hogy a CAS adatbázisait és a MEDLINE-t használjuk, amelyek több tudományterület, például az orvostudomány, a kémia, a műszaki tudományok, az anyagtudományok, az agrártudományok szakirodalmát ölelik fel.

Arcanum Magyarország vezető tartalomszolgáltatója
Digitális Tankönyvtár felsőoktatási tankönyvek egyetemi jegyzetek folyóiratcikkek elektronikusan
Layout:hu-HU:mtakBanner