Web of Science

A Web of Science (WoS) az ISI (Institute for Scientific Information) bibliográfiai adatbázisa. Több mint 12000 tekintélyes és magas impakt faktorú folyóirat segítségével biztosít hozzáférést multidiszciplináris információkhoz, aktuálisan és visszamenőlegesen is. A Web of Science egyedi keresési módszert, az idézett művek keresésének lehetőségét kínálja.

A Web of Science (WoS) az ISI (Institute for Scientific Information) bibliográfiai adatbázisa. Több mint 12000 tekintélyes és magas impakt faktorú folyóirat segítségével biztosít hozzáférést multidiszciplináris információkhoz, aktuálisan és visszamenőlegesen is. A Web of Science egyedi keresési módszert, az idézett művek keresésének lehetőségét kínálja. Ezzel az eszközzel a felhasználók minden irányban tudnak tájékozódni a szakirodalomban, kereshetnek minden tudományterületen és korszakban, és megtalálhatnak minden, a saját kutatásukhoz releváns információt. A felhasználók a teljes szövegű elektronikus folyóirat cikkekre is kereshetnek. Az adatbázis elérhető nyílt URL-lel.

A Web of Science lehetővé teszi:

- magas impakt faktorú cikkek elérését;

- releváns eredmények elérését a kapcsolódó tudományterületeken;

- új trendek feltárását, melyek segítségével sikeres lesz a kutatómunka;

- lehetséges együttműködő kollégák megtalálását a citátum rekordok segítségével;

- a kutatás, írás, bibliográfia-készítés integrálását egyetlen szervezett folyamatba.

A Web of Science három adatbázis három fő tudományterületre osztva rendszerez 1975-től:

1. Arts & Humanities Citation Index: Bölcsészettudományi és művészeti index, melytöbb mint 1100teljes folyóirat anyagát tartalmazza, valamint a vonatkozó cikkeket kb.7000 társadalomtudományi és tudományos folyóiratból.

2. Science Citation Index Expanded & SciSearch: Természet- és műszaki tudományos index, amely több mint 150 tudományterületet ölel fel,és közel 8300 fontos, akadémiai és alkalmazott műszaki tudományos dokumentumot (folyóiratot) tartalmaz, 1900-tól. 2300 művészeti és humán folyóiratot, valamint több mint 6000 természet- és társadalomtudományi folyóiratból nyújt lehetőséget a keresésre.

3. Social Sciences Citation Index & Social SciSearch: Társadalomtudományi index, melytöbb mint 50kategóriában tartalmazza több mint 4500 folyóirat teljes anyagát, valamint több ezer vonatkozó cikket a vezető tudományos és műszaki folyóiratokból, 1900-tól.

A Web of Science jellemzői:

Átfogó és releváns tartalmi lefedettség:

A Web of Science-ben található minden folyóirat magas szintű követelményekre épülő objektív értékelési rendszernek felel meg, amellyel sikeresen ki lehet zárni a rendezetlen és felesleges információkat, és lehetővé teszi, hogy pontos, a tárgyhoz tartozó és időszerű adatokhoz jussunk.

Keresés idézett művekre:

A megelőző kutatások nyomon követése, a kurrens eredmények monitorozása, saját munkáink mások általi idézésének követése, a kollégák eredményei hatásának felmérése, napjaink legizgalmasabb ötleteinek, gondolatainak követése. Minden irányban kereshetünk a folyóiratokban és konferencia anyagokban, minden tudományterületen és minden korszakban, hogy felfedezhessük a hatással bíró információkat.

A szerzők egyszerű azonosítása:

Egyetlen egyszerű keresés keretében találhatjuk meg egy adott szerző minden munkáját. A megfelelő szerzőt találjuk meg azonnal, miután erősen korlátozott, hogy probléma adódjon abból, ha hasonló szerzői nevek vannak vagy az ugyanazon néven több szerző publikál.

Az elemző munkát segítő lehetőségek:

Rejtett trendek, mintázatok tárhatók fel, új kutatási területek kialakulása ismerhető fel, vezető kutatók, intézmények és folyóiratok azonosíthatók az elemző eszköz segítségével. A Citation Report segítségével követhetővé válik a citátumokkal kapcsolatos tevékenység, akár egyének, akár intézmények esetében azonnal létrehozott formattált jelentések segítségével követhetővé válik a lényegbevágó hivatkozási tevékenység. Citátum térképekkel egyszerű a hivatkozások közötti kapcsolatrendszer ábrázolása, az adott cikk hivatkozási kapcsolatainak bemutatása.

Széles körű konferencia tartalmak:

Követhetővé válik, hogy milyen hatása van az egyes kutatók konferencia előadásainak, teljes konferenciáknak vagy konferenciasorozatoknak. Feltárhatóvá válnak kibontakozó trendek, melyek segíthetnek a sikeres kutatásban és pályázásban, teljesítmény metrikával mérhetővé válik a saját munkánk valódi hatásának felmérése. Ez a lehetőség különösen jelentős például a számítástechnika, a műszaki és a fizikai tudományok területén, ahol a konferenciáknak óriási hatásuk lehet egy személy vagy intézmény munkájára vonatkozó hivatkozások számábra.

Több mint 100 év háttéradatai leírástól függően:

Egy évszázadnyi alapvető adat nyomon követésével megtalálhatjuk az alátámasztó vagy éppen cáfoló adatokat. Több háttéranyag segít abban, hogy mélyebbre és átfogóbban lássunk a kutatásokba és nyomon követhessük a trendeket hosszabb időtávon át.

További hírek

Az EbscoHost a világ egyik leggyakrabban használt referencia forrása. Az EBSCOhost egységes felületen kínál számos adatbázist, melyek különféle témaköröket dolgoznak fel. Az EBSCO Publishing-en keresztül (mely a világ egyik legnagyobb folyóiratcikk-adatbázis előállítója és forgalmazója) a felhasználók több ezer, főleg nemzetközi tudományos kiadó angol (és idegen) nyelvű folyóirataihoz férhetnek hozzá.

A Food Science and Technology Abstracts (FSTA) 40 nyelven körülbelül 4600 sorozat jellegű kiadványból, folyóiratokból, szabványokból, jogszabályokból, szabadalmakból, könyvekből, tudományos dolgozatokból és konferencia kiadványokból gyűjti az anyagát. A mezőgazdasági, állattenyésztési, és állatorvosi témákat csak akkor veszi figyelembe, ha összefüggenek az élelmiszerek minőségével. Rekordjainak száma több mint 970 ezer, amely évente több mint 40 ezerrel növekszik.

Az Art & Architecture Complete adatbázis az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által elnyert TÁMOP 4.2.5. keretén belül érhető el az igénylő intézmények számára. Az adatbázis főbb témakörei: régiségek, művészet és művészettörténet, lakberendezés, kerttervezés, építészet.

Arcanum Magyarország vezető tartalomszolgáltatója
Digitális Tankönyvtár felsőoktatási tankönyvek egyetemi jegyzetek folyóiratcikkek elektronikusan
Layout:hu-HU:mtakBanner